//

2025 Dünya Festivallerinde Türk Sineması

2025 Dünya Festivallerinde Türk Sineması

Yılın ilk çeyreğini geride bırakırken, Sundance, Berlinale ve IFFR gibi prestijli dünya festivallerinde yer alan Türk yapımı veya Türk sanatçılarının dahil olduğu filmleri inceledik.

SUNDANCE (23 Ocak – 2 Şubat 2025, ABD)

Öldürdüğün Şeyler (The Things You Kill)
Alireza Khatami | Türkiye, Fransa, Almanya

Başrollerinde Hazar Ergüçlü, Ekin Koç ve Erkan Kolçak Köstendil’in yer aldigi film bir üniversite profesörü olan Ali’nin hikâyesini anlatır. Ali, Türkiye’de yaşayan hasta annesinin şüpheli ölümüyle sarsılır ve bu durum onu derin bir öfkeye sürükler. Yas sürecinde, babasına karşı duyduğu kızgınlık gün yüzüne çıkar ve gizemli bahçıvanı Reza ile arkadaşlık kurar. Ali, annesinin ölümünden sorumlu olduğuna inandığı kişilere karşı soğukkanlı bir intikam planı yapar ve Reza’yı bu planı uygulamak için ikna eder. Ancak, uzun süredir gömülü olan aile sırları açığa çıktıkça, polis çemberi daraltır ve Ali’nin vicdanı onu sorgulamaya iter. Bu süreçte, Ali kendi ruhunun derinliklerine bakmak zorunda kalır.

Sundance’in en cok ses getiren filmlerinden olan Öldürdüğün Şeyler , Dünya Sineması Dramatik Yarışması’nda En İyi Yönetmen Ödülüne layık görüldü. festival yolculuğuna IFFR’da devam eden filmin Türkiye prömiyeri ise 44. Istanbul Film Festivali’nde gerçekleşecek.

DJ Ahmet
Georgi M. Unkovski | Kuzey Makedonya

15 yaşındaki Ahmet, Makedonya’daki küçük bir Yörük köyünde büyüyen sessiz, içine kapanık bir çocuktur. Babasının baskıcı tavırlarından ve köyün muhafazakâr yapısından kaçış yolu olarak müziğe sığınır. Ancak modern sesler ile geleneksel ezgiler arasında bir denge kurmaya çalışırken, ailesi ve köy halkı onun müzik tutkusunu bir tehdit olarak görmeye başlar. Ahmet’in özgürlüğünü ve hayallerini savunma mücadelesi, köyde beklenmedik olaylara yol açar.

Festivalin Dünya Sineması bölümünde yer alan film seyirci ödülüne layık görüldü.


BERLINALE (13-23 Şubat 2025, Almanya)

Confidente
Çağla Zencirci & Guillaume Giovanetti | Türkiye, Fransa, Lüksemburg

1999 yılında Ankara’da, Arzu isimli genç bir kadın, geçimini bir erotik çağrı merkezinde çalışarak sağlar. Hayali bir karakter yaratıp, her gece yabancılarla konuşurken, onlara teselli verir. Ancak İstanbul’da gerçekleşen büyük bir deprem sonrası, geçmişte konuştuğu bir adam ona ulaşarak yardım ister. Arzu, bu çağrının ardında yatan gerçeği keşfetmeye çalışırken, sanal ve gerçek ilişkiler arasındaki kırılgan çizginin içinde kaybolmaya başlar.

Histeri (Hysteria)
Mehmet Akif Büyükatalay | Almanya, Türkiye

Berlin’de bir film setinde bir sahne sırasında Kuran yakılması, sette çalışan herkesin hayatını bir anda altüst eder. Çekimlerin kaotik bir hâl almasıyla, olayın sorumlularını bulma çabası başlar. Stajyer Elif, bu kargaşanın ortasında gizli bir ajandaya sahip bir grup insanın varlığını fark eder. Kendi etik değerleri ile kariyeri arasında sıkışan Elif, kimsenin göründüğü gibi olmadığı bir ortamda giderek daha büyük bir tehlikenin içine çekilir.

Festivalin ana seçkisinde (Panorama) yer alan tek Türk yapımı olan film, güncel bir konuyu Almanya ve Türkiye ekseninde ele alıyor.

Yunan
Anastasios Dosis  | Kanada, Almanya, Filistin

Alman bir gazeteci, Yunanistan’a yaptığı bir iş gezisi sırasında tesadüfen tanıştığı insanlarla derin bağlar kurar. Kendi köklerinden uzaklaşmış ve kimlik krizine sürüklenmişken, Yunanistan’ın kırsal bölgelerinde yaptığı yolculuk, geçmişiyle yüzleşmesini sağlar. Hem fiziksel hem de ruhsal anlamda bir keşif yolculuğuna dönüşen bu macera, aidiyet ve kendini yeniden keşfetme üzerine incelikli bir anlatı sunar.

Filmin oyuncu kadrosunda Sibel Kekilli dilsiz çobanın masalsı güzellikteki eşi rolü ile yer alıyor.


IFFR – ROTTERDAM FİLM FESTİVALİ (30 Ocak – 9 Şubat 2025, Hollanda)

O da bir şey mi (And the Rest Will Follow)
Pelin Esmer | Türkiye, Bulgaristan, Romanya

Hayalperest bir temizlikçi olan Aliye, günlerini otel odaları arasında geçirirken, misafirlerin hayatlarına dalarak kaçış yolları arar. Ünlü bir yönetmen olan Levent ile kısa bir karşılaşmanın ardından, Aliye kendi anlatacak bir hikâyesi olduğuna karar verir ve bu durum, hayatların ve kurguların iç içe geçmesine neden olur.

Uçan Köfteci (The Flying Meatball Maker)
Rezan Yeşilbaş | Türkiye, Bulgaristan, Romanya

Köfteci Kadir, uçma hayalleri kuran bir adamdır. Ancak kayınpederi ve ailesi, bu tutkusuna şiddetle karşı çıkar. Yine de Kadir, biraz yardım alarak bu takıntısını gerçeğe dönüştürmeye çalışır. Ancak eski bir deyişin de belirttiği gibi, güneşe fazla yaklaşmamak en iyisidir.

Yönetmen Rezan Yeşilbaş’ın ilk uzun metrajlı filmi olan film, IFFR’ın “Bright Future” bölümünde dünya prömiyerini yapmıştır.

Görünür görünmez: bir (oto)sansür antolojisi (Seen Unseen: An Anthology of (Auto)Censorship)
Altyazı Dergisi Fasikül Kolektif Proje | Hollanda, Türkiye

Sansürün farklı biçimlerine ve oto-sansüre dair kişisel ve politik anlatıları içeren bir antoloji. Farklı yönetmenlerin katkıda bulunduğu bu belgesel, ifade özgürlüğü ile ilgili önemli sorular sorarken, sinemanın ve sanatın sınırlarını sorguluyor.

The Shipwrecked Triptych
Deniz Eroğlu | Almanya

Üç farklı zamanda geçen deneysel bir anlatıyla şekillenen film, bir deniz kazasının yankılarını yüzyıllar boyunca takip ediyor. Zamanın ve mekânın katmanlarını ustalıkla kullanarak, insan hafızasının nasıl şekillendiğine ve kaybolduğuna dair felsefi bir sorgulama sunuyor.

Öldürdüğün Şeyler (The Things You Kill)
(Sundance bölümünde detaylı bilgi mevcut)

Ayrıca Seyfettin Tokmak’in yönetmenliğini yaptığı Tavşan İmparatorluğu (Empire of the Rabbits)Tallinn Black Nights Film Festivali’nde prömiyer yaparak En İyi Senaryo ve En İyi Sinematografi ödüllerine layık görülmüştür.

 Nil Birinci

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.